Omgeving

Even zoeken
De Poele (7707PJ) bestaat uit een viertal huizen aan een p-vormig pad. Omdat de huisnummering onlogisch is, geven de meeste navigatie en GPS-systemen aan om ook voor nummer 4 het eerste pad ‘De Poele’ vanaf de Hoofdweg (tov de Zwolseweg) in te rijden. Dit is een slecht pad en bovendien om.
Beter:

  • Rij 300 meter door, tot in de bosrand.
  • Aan de linkerkant ziet u het tweede bordje ‘De Poele’ (dit is op de kruising met de Vrieschedijk, tevens knooppunt Maarten van Rossumpad)
  • Neem linksaf het rechte pad. U ziet het huisje aan het eind van het pad rechts liggen (als er geen mais voor staat).

Boodschappen in Balkbrug en Dedemsvaart
De voormalige gemeente Avereest bestaat uit twee dorpen met ca. 5 km ertussen: Balkbrug en Dedemsvaart. Aan de kruising in Balkbrug (2,5 km afstand van het huisje) zit een grote Plus supermarkt.

In het wat groter Dedemsvaart zitten allerlei supermarkten, drankhandel Mitra, een Hema, Marskramer, etc. Op woensdagochtend is er markt.

Horeca

  • Balkbrug heeft geen bruisend uitgaansleven; in het centrum zit 1 kroeg. Voor het genieten van een goede maaltijd heb je meer mogelijkheden:
  • Een drankje doen en/of een eenvoudig hapje eten kan bij hotel-eetcafé d’Olde Heerd aan de Zwolseweg.
  • Bij Pizzeria Mama Mia kun je terecht voor een warm Italiaans maal, thuis of in het restaurant.
  • Chinees Indisch restaurant Princess Garden heeft een smakelijke afhaal en elke vrijdag buffet. Maandags gesloten.
  • Op Camping het Reestdal – op loopafstand – is van maart tot september ook een cafeetje met terras geopend.
  • In Dedemsvaart zitten verschillende pizzeria’s. Online is eenvoudig uit te vinden of ze ook bezorgen bij de Kleine Oele.
  • Culinair is Restaurant Kiewit een aanrader.
  • Aan de Lichtmis (Nieuwleusen) zit het beroemde draaiende restaurant in de voormalige watertoren De Koperen Hoogte.
  • Andere uitspanningen zijn bijvoorbeeld restaurant Het Olde Postkantoor en grand café ’t Dorp.
  • En verder: danscafé Enjoy (open op vrijdag en zaterdag), coffeeshop Far Out, enz enz.

Wandelingen, fietstochten en uitstapjes vanuit de Kleine Oele

Reestdal
Ongeveer vijftig meter links van de Poele begint een ecologische verbindingszone met heideontwikkeling en vennetjes die wordt beheerd door de Stichting Overijssels Landschap. De Vrieschedijk (een deel van route 21 van LAW, het Maarten van Rossumpad) leidt naar het bosgebied de Haardennen. Dit is het voorportaal van het Heuveltjesbos en Natuurgebied het Reestdal.

Van de Vrieschedijk komt u op de Haar. Links liggen de campings Sie-es-An en Het Reestdal liggen.
Rechts ligt de wandelroute het Heuveltjesbos in, en de snelle doorsteek door het bos naar ‘het mooiste openluchtzwembad van Nederland’: het Heuveltjesbosbad.

Heuveltjesbosbad

Voorbij de campings komt u op de Nieuwedijk. Deze leidt langs de ijsbaan naar het buurtschap Oud Avereest, de Meppelerweg en het Reestland. Tegenover het schooltje van Oud Avereest vindt u het lange pad De Rabbinge, waar een bruggetje over het riviertje de Reest de grens van Overijssel en Drenthe vormt. Achter het PKN Reestkerkje liggen twee vonderbruggetjes. Het tweede werd gebruikt in de beroemde tv-serie ‘Bartje’ van wijlen Willy van Hemert. De hele buurt kent het daarom nog steeds als ‘Bartjes bruggetje’.

Bartjes bruggetje

Over het bruggetje loopt u zo richting de Wolden, het ‘Spokenmeertje’ en de meeuwenkolonie. Langs den Westerhuis, de Pieperij en de Bloemberg zijn schitterende monumentale boerderijen en bijbehorende tuinen te bewonderen, afgewisseld met heide en schaapskuddes.
Als het u denkt dat u wel heel veel ooievaarsnesten en groepjes ooievaars tegenkomt, dan klopt dat. In het naburige De Wijk zit Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij.

 “Love Story” (foto Bert Kaufman)

Ook grazen hier tussen de vennen Schotse Hooglanders. Dit is een fijne fietstocht, ook met kinderen goed te doen. Op het keerpunt aan het eind van de Bloemberg is het op het terras van Café-Restaurant Poortman goed toeven. Dinsdag en woensdag gesloten.

Langs de Meppelerweg, voorbij het schooltje, komt u langs de oude pastorie en het Reestkerkje van Oud-Avereest, waar behalve op zondagochtend de PKN dienst in afwisseling met de Brugkerk, elke derde zondag van de maand ’s middags kamerconcerten zijn.

Tegenover de kerk zit in een monumentale boerderij bezoekerscentrum ‘De Wheem’ met wisselende exposities en activiteiten. Hier organiseren ze ook wandeltochten in het Reestdal en – in de vakantie – themamiddagen voor kinderen.

De Wheem

Richting Staphorst 
Als je De Poele uit en links de Hoofdweg op gaat, zie je het uitgestrekte Westerhuizingerveld, een agrarisch gebied met een wijds uitzicht richting IJhorst en Staphorst. Op de gemeentegrens met Staphorst wordt de Hoofdweg de Burgemeester van Wijngaardenstraat, die leidt naar de Boswachterij Staphorst.
Rij links de Vijverweg in en je komt aan bij de recreatieplas de Zwarte Dennen. Gebruik is gratis.

De Zwarte Dennen

Het beroemde dorp Staphorst is ook zeker een bezoekje waard. Staphorst wordt vaak gezien als streng en saai. In werkelijkheid is het een levendig en kleurrijk dorp, zeker gelet op de luiken, hekjes en klompenrekken in fel blauw en groen. Sommige mensen denken dat deze kleuren familieverbanden of kerkelijke gezindtes aangeven, maar de oorsprong is eigenlijk paganistisch: het blauw zou onheil, zoals ziekte en brand afhouden, het groen staat voor nieuw leven, geboorte van kinderen en jonge dieren en de cycli van de natuur.
Binnen in huis ziet men veel osserood (zoals ook in de Kleine Oele), stipwerk en houtsnijwerk. Een en ander is ook te zien en te koop bij Roël aan de Rijksweg. De winkel staat te boek als speelgoedwinkel. Dat is er ruimschoots aanwezig, maar je vindt er ook een groot assortiment souvenirs en home deco-artikelen.

Tips

  • Aanrader voor wie meer wil weten over (de geschiedenis van) Staphorst, stipwerk en klederdracht, is er de museumboerderij. Vergeet in het cafeetje niet om een plakje Staphorster koek bij de thee of koffie te nemen.
  • Wie van folkloristische stoffen (quilten!) houdt, kan het hart ophalen in de zaken van Compagner en Vloedgraven, met stipwerk op zijde, kamgaren uit de Oekraïne, Zwitsers bandwerk en alle varianten van de beroemde Westfalenserie (ook kleine lapjes).
  • Fietsenergie doe je op met een Staphorster pannenkoek (hartig met een spiegelei erbovenop).

Staphorst is voor iedereen een gezellig en gastvrij dorp. Over buitenstaanders wordt niet geoordeeld (u zult toch nooit een Staphorster worden 🙂 ). Denk er wel aan dat in Staphorst de zondagsrust nog echt heilig is! Ook wordt het ongevraagd fotograferen van personen in klederdracht begrijpelijkerwijs niet gewaardeerd!

Verdere omgeving 

Ommen en Kasteel Eerde
Ommen is een geliefd recreatiestadje aan de rivier de Vecht. Net over de brug zitten de twee ijssalons van Ekkelenkamp, ’s zomers een pleisterplaats voor motortoerders. Ommen kent verder het beroemde hotel-restaurant de Zon, leuke winkeltjes, een streekproductenwinkel en de Bissingmarkten.

Het terrein van Kasteel Eerde kent een markante geschiedenis, onder andere de spirituele Sterkampen met Krishnamurti die er in de jaren dertig gehouden werden. In het huisje vindt u een boekje daarover met een interessante wandelroute, geschreven door enkele lokale historici.

Kasteel Eerde
  • Attractiepark Slagharen ligt op 15 km afstand van de Kleine Oele en is bijna een must voor gezinnen met kinderen.
  • Een bezoek aan het attractiepark is goed te combineren met het Verkoophuis in het centrum van het dorp. Hier zijn talloze restanten en retourgoederen uit het magazijn van postorderbedrijf Wehkamp tegen vaak afbraakprijzen te koop, van kleding tot en met meubels. Let wel goed op (fabricage)fouten; de spullen zijn vaak niet voor niets teruggestuurd. Soms zitten er bijvoorbeeld verkeerde maatlabels in de kleding en schoenen of passen knopen en knoopsgaten niet. Ruilen is niet mogelijk
  • De Kleine Oele ligt ca. 30 km van de Duitse grens. Via Coevorden rijd je naar Emmlichheim, waar supermarkt Rewe en de Lidl (met drankafdeling) zit.
  • Een ritje via Hardenberg en het pittoreske Radewijk naar Uelsen en Lingen in Duitsland is de moeite waard voor wijnliefhebbers (lage accijns!).

Meer tips voor uitjes in de omgeving vind u in de infomap in het huisje met folders, wandel- en fietskaarten of natuurlijk online.